Risico's beheersen

Elke dag vertrouwen duizenden klanten op de deskundige ondersteuning van Alex. Al sinds onze oprichting in 1999 helpen we onze klanten hun doelen te bereiken.

Succesvol beleggen is geen kwestie van geluk of toeval. Het is belangrijk om de risico's inzichtelijk te krijgen en uw ideeën en strategieën te toetsen. Daarom krijgt u bij Alex praktische tools en deskundige coaching waarmee u uw risico kunt beheersen.

Beleggerstrainer Peter Siks

"U kunt beter een goed plan hebben waaraan u zich vervolgens houdt. Het kan soms wel lastig zijn om te starten met het maken van een plan ook daarmee zijn we u graag van dienst zodat u de risico's van beleggen leert te beheersen"

Weten hoe u een slim beleggingsplan maakt?

1. Stel uw doelen vast

1. Stel uw doelen vast

Waarvoor wilt u beleggen? Voor extra pensioen, de studiekosten van uw (klein)kind of gewoon een appeltje voor de dorst?
Bij een plan hoort ook een planning. Hoeveel tijd heeft u nodig en wanneer is uw doel bereikt?

2. Bepaal uw strategie

2. Bepaal uw strategie

Hoeveel rendement kan/wil ik behalen en hoeveel risico wil ik daarbij lopen?

De vuistregel is: hoe groter uw risicobereidheid, hoe meer rendement u zou kunnen behalen. Onze specialisten op de Servicedesk kunnen elke stap toelichten en helpen met het in kaart brengen van de risico's.

Vraag uzelf bij hoeveel risico u nog goed slaapt. Als u eenmaal weet hoeveel verlies voor u acceptabel is, dan weet u op basis daarvan ook hoeveel rendement mogelijk zou kunnen zijn. Als u dan weet hoeveel risisco u wilt lopen en hoeveel rendement u wil maken, kan de regel van 72 u nog helpen. U deelt 72 door het te verwachten rendement en u krijgt een redelijke inschatting van de tijd die het zal kosten om uw geld te verdubbelen.

Voorbeeld: 72/8 is in 9 jaar een verdubbeling, maar bij 72/6 is dit 12 jaar. De rendementsverwachting is circa: 0,5-2% bij sparen, 2-5% bij wereldwijde obligatiebeleggingen in staats- en bedrijfsleningen en 6-9% bij goed gespreide aandelenbeleggingen, inclusief dividend.

Wat past beter bij mij: actief of passief beleggen?

Heeft u veel of weinig tijd om u met beleggen bezig te houden? Een wat actievere methode kan u mogelijk helpen uw doel sneller te bereiken, maar kan ook uw risico evenredig laten toenemen. Onze beleggingscoaches inspireren u graag met een aanpak.

Hoe ga ik mijn portefeuille opbouwen?

Heeft u veel of weinig tijd om u met beleggen bezig te houden? Een wat actievere methode kan u mogelijk helpen uw doel sneller te bereiken, maar kan ook uw risico evenredig laten toenemen. Onze beleggingscoaches inspireren u graag met een aanpak.

3. Voer uw plan uit

3. Voer uw plan uit

Nadat u uw doel(en) en strategie helder heeft, kunt u aan de slag om het plan uit te voeren. We bieden hiervoor:

  • Praktische tools en platformen
  • Deskundige ondersteuning van onze beleggingscoaches
  • Educatieve webinars van Alex Academy over uiteenlopende onderwerpen Alex Academy

4. Monitor uw progressie

4. Monitor uw progressie

Valt mijn (tussentijds) rendement mee of tegen? En moet ik mijn strategie bijstellen? U heeft vooraf een strategie bepaald. Vergeet niet regelmatig te checken of u nog op koers zit of dat u wellicht uw plan moet bijstellen? Alex biedt u hiervoor de expertise en ervaringen van onze doorgewinterde beleggingstrainers en sparringpartners.

Beperk en monitor uw risico's

Alex biedt u meerdere praktische tools om uw risico's inzichtelijk te krijgen en daarmee te beheersen.

Stoploss order

Met ordertypes bewaakt u uw grenzen. U bepaalt bijvoorbeeld een maximaal bedrag dat uw aandeel mag dalen. Als het aandeel dan is gedaald, dan gaat uw verkoop automatisch en direct naar de beurs. We noemen dit een trailing stoploss order.

Bracket limiet

Een andere methode kan zijn dat u juist een bedrag in uw hoofd heeft waarbij u wilt verkopen als er teveel verlies is, of als de winst hoog genoeg is. Deze methode wordt bracket limiet genoemd. Een laatste is de combinatie order.

Combinatie order

Ziet u een verband tussen de daling bij een olieprijs en de opkomst van groene energie? Dan stelt u de prijs van olie in op een grens waarbij u overgaat tot de aankoop van groene energie.

De Alex Servicedesk geeft u graag een toelichting op de verschillende tools toe en hoe u deze kunt gebruiken.

Risicogetal en Financieel Rijbewijs

Uw persoonlijk risicogetal bepaalt u met het beantwoorden van een aantal vragen over uw beleggersprofiel. Met dit risicogetal kunt u eenvoudig zien of beleggingsproducten wel of niet passen bij uw profiel. Een Financieel Rijbewijs op de beurs is niet verplicht maar kan u de nodige brokken besparen. Met de juiste kennis belegt u bovendien zekerder en verkleint u uw risico.